+381 (027) 321 - 671

О Билиотеци

Откријте Место Где Речи Постају Бескрајна Пустоловина: Историјски Преглед и Актуелности.

О Библиотеци

Народна библиотека „Раде Драинац“ Прокупље баштини традицију библиотекарства у Топлици, односно Грађанске читаонице основане 1910. године. Следећа појава библиотеке у Прокупљу после прекида насталог услед Балканског и Првог светског рата је 23. марта 1930. године када се отвара Народнa читаоница са универзитетом. Одмах по ослобођењу Прокупља у Другом светском рату оснива се Народна књижница и читаоница у Прокупљу. Библиотека 1961. постаје матична за општину Прокупље, а 1973. отвара се самостално Дечје одељење. Исте године библиотека добија и име Народна библиотека „Раде Драинац“. Народна библиотека „Раде Драинац“ данас представља организовану културну установу са солидним кадровским потенцијалом. Програмска делатност Библиотеке организована је на Одељењу за одрасле, на Дечјем одељењу и у два пункта на сеоском подручју у Малој Плани и Житном Потоку. Књижни фонд има преко 100.000 књига.

 

Народна библиотека “Раде Драинац” нуди својим корисницима следеће услуге:

– коришћење библиотечке грађе (сву грађу коју библиотека поседује могу да користите сви грађани који су чланови Библиотеке.),
– претраживање фондова (библиотека је укључена у пројекат Виртуелне библиотеке Србије, па је преко система Cobiss омогућено претраживање наших и фондова других библиотека на Интернету.),
– међубиблиотечка позајмица (уколико библиотека не поседује одрђену литературу у свом фонду, може се набавити међубиблиотечком позајмицом од других библиотека.)
– умножавање материјала (библиотека пружа услуге фотокопирања и штампања материјала.)
– бесплатно коришћење Интернета (сви чланови библиотеке могу у просторијама Дечијег одељења и Одељења за одрасле користити бесплатно Интернет.)
– образовање корисника (библиотека организује различите креативне радионице из књижевности, глуме, информатике и др.)