+381 (027) 321 - 671

Саопштење жирија за доделу Драинчеве награде за најбољу књигу поезије у Топлици за 2022. годину

Прошла година донела нам је два нова а ипак сазрела, лирски заокружена и уметнички избрушена поетска гласа. Права је штета што смо оволико дуго чекали да њихове књиге угледају светло дана а још већа штета би била не препознати њихову вредност и место у комплексу Топличке поезије XXI века. Нема нас баш толико да би се делили, поготову је мало књига поезије са квалитетним песничким достигнућима. Због свега наведеног, Жири за доделу Драинчеве награде за најбољу књигу поезије у Топлици између два Сусрета, донео је једногласну одлуку да ову нашу традиционалну и домаћу награду равноправно поделе Саша Миловановић Божимиров, са књигом ,,Песме“ и Драган Добрашиновић, са књигом ,,Док је небо чекало човека“.

Поетска пловидба Саше Миловановића је један храбар искорак у свет слика и појмова који обилују митолошком фантастиком, психолошком подлогом и еротивном имагинацијом. Песник нас својим пловидбама вешто измешта из веремена и простора којима припадамо нудећи спасоносне хоризонте и ковитлаце свог бајковитог унутрашњег света. Песме траже интуитивну радозналост и ерудицију и отвореност за језичке и лексичке експерименте и инвентивности. Аутор се строго држи својих принципа оригиналног компоновања песничких конструкција како оних унутрашњих, мисаоних, тако и спољашних односно формалних. Активира архаизме, кованице и неологизме које само он, у својој стваралачкој фантазмагорији ствара, попут неког језичког демијурга. Ти принципи доносе одређени ризик али и смештају Сашин говор у оригиналне и аутохтоне песничке гласове Србије.

Иако му је ово прва књига, Драган Добрашиновић прескаче све дечије, почетничке болести и пише истанчаним, доследним књижевним стилом и песничким изразом који је на најбољем трагу великана српске поезије попут Бећковића или Раичковића. Како лепо примећује књижевник Игор Ивановић у предговору:,, Драган као да је чекао да се у њега утка богато животно искуство које је преточио у стихове. Аутор не покушава да наметне коначне судове: као заокружен интелектуалац који зна колико је дубок амбис човекове природе у којој се за превласт боре Творац и сотона, Добрашиновић храбро износи вечите теме и дилеме пред читаоца, не покушавајући вулгарно да арбитрира.“ Иако је структурално подељена на два дела, условно речено љубавну и филозофско-рефлексивну поезију, из свих песама подједнако исијава Добрашиновићева рафинираност и интелектуализам који не суспрежу и рационализују доживљајно, већ постају инструменти његовог продубљивања и обогаћивања. Лирско ја посвећено је преиспитивању комплексног егзистенцијалног искуства друштвено-историјских, традиционалних, политичких тема кроз призму интензивног уметничког доживљаја света и стварности.

Убеђени смо да ће ове награде бити добар подстрек и да ће дати јак мотив ауторима да наставе са новим песничким достигнућима, за добро наше уметности и културе.

У Прокупљу, 28.8.2023.г.

 Жири за доделу награде за најбољу књигу поезије у Топлици

 
                       Драган Огњановић, председник
Даниел Јовановић, члан
Љубиша Красић, члан