Најбољи топлички писци

Стручни жири је једногласно одлучио да награду за најбољу књигу Топличког писаца у 2014.години добију књиге “Аврам” Драгана Борисављевића и “Растрч(г)ане љубави” Љубише Красића.
Збирка поезије “Аврам” Драгана Борисављевића израз је пуне песникове стваралачке зрелости. У симболичкој равни књига повезује библијске мотиве и патријархалну традицију српског села (Плочник и југ Србије) и умешним стваралачким поступком евоцира српску епику, а истовремено плени филозовском дубином на трагу знаменитих песника Његоша и Бећковића. У поднаслову писац књигу јасније одређује као „грађа за легенде“ и његове песме су заиста својеврсне легенде у стиху, легенде о једном часном и племенитом патријархалном српском свету који је нестао и у данашњици постоји још само као прича о дичним прецима. Књига је и прави лексички извор бистрих и прозрачних народских синтагми и сама по себи је својеврсна лексичка ризница.
 
Збирка поезије “Растрч(г)ане љубави” Љубише Красића је аутентична љубавна лирика која плени својом изворношћу и дубоком емотивношћу. Красић има своју самосвојну песничку реч, песнички свет и песничку природу. Песме се крећу у распону од еротских до танано емотивних где мотив љубави бива само оквир за дубоко урањање у свакодневицу и савремени урбани свет. Красићу успева да маестрално избегне патетику и да нам да прегршт љубавних песама у мотивској контаминацији са широким спектром архетипских слика почев од српских прехришћанских митолошких представа па све до хришћанске симболике. Насупрот традицији стоје песме у модернистичком духу и урбаном миљеу писане у дугом разломљеном слободном стиху.
 
Награђене књиге Драгана Борисављевића и Љубише Красића завређују читалачку пажњу и својим квалитетом ће изборити запажено место у продукцији српске поезије у 2014. години, а вероватно и још понеку награду, наводи се у образложењу жирија који сачињавају Драган Огњановић, Драган Барјактаревић, и Даниел Јовановић.

Шта да читам

EUTEKA

ПРЕТРАЖИТЕ ФОНД КЊИГА У COBISS-У

Ко је на мрежи: 19 гостију и нема пријављених чланова

Новости у БДС

Видео материјал

002732402
Danas
Juce
Ove ned
Prosla ned
Ovaj mesec
Prosli mesec
Ukupno
828
1635
2463
2722645
12813
52704
2732402

IP: 44.212.94.18
2023-12-11 11:35:58