ДИГИТАЛНА ЗБИРКА

Библиотекарско друштво

Матичне библиотеке

Дан библиотеке 23. март 2022.

у Прокупљу је свечано обележен Дан Народне библиотеке „Раде Драинац“ 23. март 2022.

Свечаном обележавању присуствовали су заменик градоначелника Прокупља Мирослав Антовић и члан Градског Већа задужена за културу Милица Ерић, професор др Горан Максимовић са Филозофског факултета у Нишу, представници  прокупачких институција културе и љубитељи писане речи.

Поздрављајући присутне заменик градоначелника Мирослав Антовић уз честитке, запосленима у библиотеци је пожелео још много успешних година у којима ће и надаље наставити успешно да раде и да имају што више читалаца.

Што се тиче локална самоуправе могу да кажем да смо ту да као и увек помогнемо у набавци књижног фонда а како је извесно у најскорије време локална самоуправа ђе се постарати да Народна библиотека Раде Драинац добије адекватан простор у коме ће радити, истакао је Анотовић.

Он је овом приликом рекао да се активно ради на решавању смештаја библиотеке и да има реалних изгледа да се тај вешедецениски просторни проблем те установе  брзо и трајно реши.

Честитајући рођендан библиотеци члан Градског већа задужена за културу Милица Ерић је нагласила да ова културна установа из године у годину све више напредује и да незадрживо иде узлазном линијом. Она је осврђући се на историјат подсетила ина  1961. годину  када је та библиотека постала матична за Општину Прокупље.

Такође је подвукла да је 1973. године у библиотеци отворено Дечије одељење и да те године она добија име Народна библиотека „Раде Драинац“, а да је 1994. године постала матична за читав Топлички округ.

У духу развоја нашег града библиотека је отворила врата младима, наклоњеним стваралаштву са жељом за стицањем нових знања, казала је Ерић и додала да је веома важно подстицати децу да читају јер то је прави пут у напредовању,  правилном одрастању и формирању стабилних личности.

Драго ми је да видим овде пуно деце и да  сте им припремили изненађења и поклоне. Ја им поручујем да се држе књиге, да је чувају, јер је она навеће богатство, нагласила је Ерић.

Честитајући празник библиотеци Милица Ерић је истакла да се нада да ће у блиској будућности бити изграђена нова зграда библиотеке и да су  већ предузети кораци који воде ка сигурном и брзом остварењу тог циља.

Госте и присутне поздравио је и директор Народне библиотеке „Раде Драинац“ Драган Огњановић, који је истакао да је поносан што су међу њиховим најактивнијим члановима млади и деца. Он је овом приликом уручио признања и пригодне поклоне од најновијих књижевних издања, најстаријим и најмалађим члановима библиотеке, као и најактивнијим читаоцима. Признања су уручена за 2021. и 2022. годину пошто је претходне године ова манифестација изостала због пандемије корона вируса.

Као најмлађи читаоци на Дечијем одељењу награђене су трогодишња Миа Станковић и нешто млађа Дуња Томашевић. Најактивнији чланови тог одељења били су Павле Раденковић, Лука Анђелковић, Матеја Митић и Јана Павличевић.

Награде су добили и најактивнији читаоци одељења за старије осамдесетседмогодишњи Божидар Стајковић, Слађана Матовић, Момчило Фолић и Мирјана Миљковић.

Да би ова свечаност била у рођенданском духу и како су међу гостима преовладавала деца, постарао се стиховима Душка Радовића уз гитару, песник и глумац прокупачког позоришта „Хранислав Драгутиновић Срђан Живковић-Сиђа.

Ко је на мрежи: 18 гостију и нема пријављених чланова

ПРЕТРАЖИТЕ ФОНД КЊИГА У COBISS-У

EUTEKA

Шта да читам

Новости у БДС

002648204
Danas
Juce
Ove ned
Prosla ned
Ovaj mesec
Prosli mesec
Ukupno
138
306
2083
2642581
13747
6707
2648204

IP: 44.197.111.121
2023-09-23 04:59:44

Видео материјал