ДИГИТАЛНА ЗБИРКА

Библиотекарско друштво

Матичне библиотеке

Књига у издању НБ "Раде Драинац" добила награду Радоје Домановић

Награда "Радоје Домановић", Удружења књижевника Србије (УКС) за укупан допринос српској књижевној сатири припала је Драгославу Михаиловићу и Миломиру Ђукановићу, обојица из Београда, саопштило је данас УКС.

Михаиловић је романописац приповедач, сценариста, драматурга, и редован члан Српске академије наука и уметности, чија дела, "Кад су цветале тикве", "Петријин венац" и "Чизмаши", припадају и врху српске сатиричне књижевности.

Ђукановић је аутор сатиричних прича, песама и афоризама и дугогодишњи новинар и уредник сатиричног листа "Јеж" и Телевизије Београд, наводи се у саопштењу.

Признање за најзначајнију књигу сатиричне поезије у 2021. понели су Војислав Вукотић из Београда за дело "Платонски читаоци" и Андрија Радуловић (1970), из Подгорице за збирку "Генерал и ласта".

Најбољим књигама афоризама у протеклој години равноправно су проглашене збирке "Умњаци израстају касније", Станислава Томића из Зворника и "Сизифове фусноте" Бранка Вуковића из Подгорице.

По мишљењу жирија, науспелији сатирични роман, објављен прошле године, је наслов "Обала несанице" аутора Милана Кнежевић из Подгорице.

Највреднија антологија која представља сатиричну књижевност је Антологија српског афоризма "Године заплета", коју је објавила Народна библиотека "Раде Драинац" из Прокупља, а приредио је књижевник Драган Огњановић, такође из овог града.

Признање за теоријски допринос сатири припало је Миловану Гочманцу из Крушевца, за књигу "Ингенијум инвентивне афористике" о књижевном делу афористичара Мирослава Средановића из Београда.

Признање "Екселенција сатире", које се традиционално додељује најбољим страним сатиричарима добили су песник Славомир Гвозденовић из Темишвара (Румунија), романописац и есејиста Веселин Мишнић, из Колашина (Црна Гора), песник и афористичар Миладин Берић из Бањалуке (БиХ).

Лауреат тог признања је и афористичар Томислав Супек из Загреба, сатиричарка Маја Цекова из Варне (Бугарска) и афористичар и председник Московског клуба афористике Александар Минченков из Москве.

О добитницима најзначајнијег признања за књижевну сатиру у Србији одлучивао је жири у саставу: Радомир Андрић, Душко М. Петровић, Петар Жебељан, Видак Масловарић и Слађана Митровић.

Признање, које се састоји из плакете и ликовног портрета Радоја Домановића, добитницима ће бити уручено током априла, на свечаности у УКС.

Ко је на мрежи: 20 гостију и нема пријављених чланова

ПРЕТРАЖИТЕ ФОНД КЊИГА У COBISS-У

EUTEKA

Шта да читам

Новости у БДС

002647914
Danas
Juce
Ove ned
Prosla ned
Ovaj mesec
Prosli mesec
Ukupno
154
170
1793
2642581
13457
6707
2647914

IP: 34.204.181.91
2023-09-22 20:47:47

Видео материјал