ДИГИТАЛНА ЗБИРКА

Библиотекарско друштво

Матичне библиотеке

Нове књиге у прокупачкој Библиотеци

Народна библиотека „Раде Драинац" од данас је богатија за 1200 нових књига. Тим поводом, у просторијама ове установе, организована је изложба на којој су оне представљене.


-У периоду од јуна месеца до данас, наша библиотека добила је скоро 1200 нових књига, које су највећим делом, скоро 90 одсто, откуп Министарства културе и информисања. Откуп је ове године каснио из оправданих разлога и завршио се половином септембра, рекао је директор прокупачке Библиотеке, Драган Огњановић, и додао да то није све, већ да су поклони у виду књига, стигли и од пријатеља библиотеке, Топличана, председника Српског филозофског друштва, филозофа Слободана Кањевца и песника Миљурка Вукадиновића.
Он је истакао да је 841 књига стигла у библиотеку, захваљујући ресорном министарству, а остатак је поклон поменутих Топличана, који сваке године обрадују љубитеље читања новим књигама.
Када је реч о члановима, тај број је према мишљењу Огњановића сасвим пристојан, јер је и ова година била специфична због пандемије изазване корона вирусом.
-До сада имамо око 2100 активна члана и то је одличан број, собзиром на то да једно време нисмо радили. Чим смо кренули да радимо, забележен један скок у позајмљивању књига и читању, посебно у јулу и августу месецу. Врло је могуће да постоји и страх због короне, па људи ређе долазе, али без обзира на све то, тај број је јако добар. Оно што смо приметили такође, јесте да су наши чланови у том неком последњем периоду ређе долазили, али кад дођу онда узму од три до пет књига на читање, нагласио је Огњановић.
Он је објаснио да ова набавка књига, када је откуп Министарства културе у питању, садржи све жанрове
-У питању су најзначајније књиге које су објављене претходне године. Ту је пуно књига из разних области, из дечије књижевности, разних илустрованих енциклопедија, стрипова, најзанимљивијих књига које деца воле. Заступљени су наслови из наше историје, капитална дела, нови томови сабраних дела Иве Андрића, ново коло везано за Велики рат, издање Прометеја и РТС-а, затим ново коло „10 векова српске књижевности" Матице Српске. Добили смо и јако пуно битних књига када је у питању православље и идеологија и наравно оно што људи највише воле и траже је белетристика. Ту су и најзначајније књиге из домаће књижевности које су награђиване у прошлој години, књиге нобеловаца, добитника Пулицерове, Букерове и осталих награда, које су преведене 2019. године на српски језик, закључио је директор прокупачке Библиотеке, Драган Огњановић.
Извор: prokuplje.org.rs

Ко је на мрежи: 16 гостију и нема пријављених чланова

ПРЕТРАЖИТЕ ФОНД КЊИГА У COBISS-У

EUTEKA

Шта да читам

Новости у БДС

002602496
Danas
Juce
Ove ned
Prosla ned
Ovaj mesec
Prosli mesec
Ukupno
462
101
979
2599297
563
5042
2602496

IP: 3.239.129.52
2023-06-02 18:17:45

Видео материјал