ДИГИТАЛНА ЗБИРКА

Библиотекарско друштво

Матичне библиотеке

Поводом 110. годишњице промовисана прва монографија прокупачке Библиотеке – „Огледало времена“

У склопу обележавања значајног јубилеја 110 година од оснивања прокупачке библиотеке „Раде Драинац", данас је у порти цркве Свети Прокопије у присуству представника Града Прокупља и поштовалаца писане речи, одржана промоција прве монографије Библиотеке под називом „Огледало времена" аутора Зорана Цветковића, дугогодишњег библиотекара и уваженог културног посленика.


Како је нагласио директор прокупачке Библиотеке, Драган Огњановић, ова монографија је и највреднија ствар коју су добили у години јубилеја дужег од једног века, којом ће оставити траг у времену.
Он је захвалио аутору на великом труду и напору да прикупи богату архивску грађу разасуту по разним архивама и библиотекама широм Србије, за шта му је требало три године живота.
Такође је захвалио Министарству културе и информисања Републике Србије и руководству Града Прокупља који су препознали значај објављивања једне овакве књиге и уложили значајна средства у њено штампање.

Говорећи о историјату и настанку библиотекарства у Прокупљу, које датира још од давне 1910. године са оснивањем прве читаонице, Драган Огњановић је нагласио да је од тог времена до данас библиотекарство Прокупља прошло мукотрпан пут, кроз два светска рата, али да су упркос томе успели да постану једна од најздравијих и најпродуктивнијих установа у граду.
Говорећи о подстанарском статусу библиотеке, која је кроз историју била смештена по разним установама, почев од градских кафана до аутобуске станице и сутерена Окружног суда у Прокупљу, у који се уселила 1966. године и где се и данас налази, Огњановић је изразио наду да ће јубилеј 120 година, прокупачка Библиотека дочекати у својој кући, модерној и савременој згради каква јој приличи.

Он је рекао да се Библиотека поноси и организацијом књижевних манифестација, по којима је позната широм Србије, и као једну од најзначајнијух поменуо Драинчеве сусрете песника, који се одржавају више од пола века.
Бираним речима и надахнуто, о монографији је говорио Даниел Јовановић, књижевник и вероучитељ, који је нагласио да је историја прокупачке библиотеке заправо историја читавог града и његових становника.
–Библиотека осликава стање целог народа, његовог духа, његових успона и падова, док су слобода мисли и народна свест дубоко у њу утиснути, казао је Јовановић.

Говорећи о процесу стварања, који је за њега представљао велико прегнуће и изазов, јер је требало сакупити вековну архивску грађу, обићи многе библиотеке и градове, како у Србији тако и у Бугарској, где се чувају веома значајни документи из прокупачке и о прокупачкој Библиотеци, аутор књиге Зоран Цветковић истакао је да је био изненађен чињеницом да прокупачка Библиотека има тако богату историју.
-На почетку сам планирао да историјат заузме само првих двадесетак страна монографије, а да све остало посветимо садашњости, али се показало да је садржај тако комплексан и да ће књига имати далеко већи број страна од планираних, казао је Цветковић.
Он је захвалио сарадницима, издавачима и руководству прокупачке Библиотеке, која му је пружила прилику да створи капитално дело које ће сачувати од заборава многе људе који не смеју бити заборављени и због којих је и сачињена једна оваква историја библиотекарства. Како је нагласио Цветковић, ова монографија ће остати у залог будућим генерацијама на којима остаје да наставе започето и да продуже да бележе и чувају од заборава своју историју, настављајући његов посао.

 

Извор:http://prokuplje.org.rs/

Ко је на мрежи: 4 гостију и нема пријављених чланова

ПРЕТРАЖИТЕ ФОНД КЊИГА У COBISS-У

EUTEKA

Шта да читам

Новости у БДС

002602447
Danas
Juce
Ove ned
Prosla ned
Ovaj mesec
Prosli mesec
Ukupno
413
101
930
2599297
514
5042
2602447

IP: 3.239.129.52
2023-06-02 17:31:24

Видео материјал