Библиотекарско друштво

ДИГИТАЛНА ЗБИРКА

Матичне библиотеке

Библиотека угостила добитника НИН-ове награде

Гост Народне библиотеке „Раде Драинац", поводом 110 година њеног постојања, био је писац Саша Илић, добитник Нинове награде за најбољи роман у 2019. години, који носи назив „Пас и контрабас". Он је овом приликом, на платоу Дома културе, Прокупчанима представио своју књигу, а о њој су говорили и директор Библиотеке Драган Огњановић и члан НИН-овог жирија Маријан Чакаревић
 -„Пас и контрабас" је роман о џезу, љубави и третману послератне трауме главног јунака, ратног ветерана Филипа Исаковића. У питању је 2016. година, када главни јунак Филип Исаковић са својим контрабасом, доспева у психијатријску установу где постоји једно специјално одељење за рад са ветеранима, будући да је он учесник рата почетком 90-их година, истакао је аутор.

 

Како је објаснио, сам наслов романа наговештава двојство његовог света и располућеност присутну унутар самог јунака. Реч пас означава трауматичну ратну прошлост, док контрабас, упућује на излазак из тог затвореног света и налажење смисла.
 -Ја сам покушао да нађем метафоре те подељености које битно одређују и самог главног јунака. И онда сам схватио да су то пас и контрабас, зато сам се определио за ту синтагму, јер је ритмична и у духу џеза, навео је Илић.

Члан НИН-овог жирија и књижевни критичар, Маријан Чакаревић, истакао је да је прошлу годину обележило више квалитетних романа и да није било лако донети одлуку ко ће је добити.
-Саша Илић један је од важнијих писаца његове генерације. Та прошла година, када је он добио награду, била јача него претходна у смислу квалитета. Прошле године је било доста добрих романа, барем десетак, од чега рецимо неколико нису ушли у ужи круг, који су то заслуживали, рекао је Чакаревић.

Он је истакао да се Илићева књига издвојила већ на петој страници читања и да она представља једно храбро суочавање са траумама које обликују данашњи свет, док их друштва потискују, како би могла даље да живе.
-Роман „Пас и контрабас" је један добар настављач традиције НИН-ове награде и у будућности ће сигурно добити право место, а ја вам препоручујем да га прочитате, уколико нисте, подвукао је Маријан Чакаревић.

Саша Илић је писац и један од уредника издавачке делатности Народне библиотеке Србије. Међу његовим значајним делима су две збирке прича, „Душановац. Пошта" и „Лов на јежеве", објављене 2015. године.

 

Извор:https://prokuplje.org.rs

Шта да читам

EUTEKA

ПРЕТРАЖИТЕ ФОНД КЊИГА У COBISS-У

Ко је на мрежи: 22 гостију и нема пријављених чланова

Новости у БДС

Видео материјал

002732570
Danas
Juce
Ove ned
Prosla ned
Ovaj mesec
Prosli mesec
Ukupno
996
1635
2631
2722645
12981
52704
2732570

IP: 44.212.94.18
2023-12-11 13:09:45