ДИГИТАЛНА ЗБИРКА

Библиотекарско друштво

Матичне библиотеке

51. ДРАИНЧЕВИ КЊИЖЕВНИ СУСРЕТИ

51. ДРАИНЧЕВИ КЊИЖЕВНИ СУСРЕТИ

24 – 27. АВГУСТА 2020. ГОДИНЕ

 

Овогодишњи Драинчеви књижевни сусрети разликовали су се од свих досадашњих, како по броју учесника, тако и по местима на којима је програм извођен. Сусрети су почели на дан када су ступиле у дејство нове мере за одржавање програма у култури у COVID окружењу. Само једном је постојала оваква ванредна ситуација, 1999. године у времне агресије НАТО пакта, када су Сусрети одложени и одржани по завртшетку ратних дејстава у октобру месецу.

51. Драинчеви сусрети одржани су са битно мањим бројем учесника и уз најмањи могући број публике, искључиво на отвореном простору. Било је битно одржати континуитет и не прекинути нит од више од пет деценија трајања.

 

 

 

26. 08. 2020.

Програм је традиционално почео полагањем цвећа на Драинчеву бистуна платоу уметности на Хисару. Цвеће су положили добитница награде „Драинац“ песникиња Тања Крагујевић и представник локалне самоуправе, заменик градоначелника Дејан Тонић. Драинчеве стихове казивао је драмски уметник Вицо Дардић, а затим је своју поезију представила добитница награде „Драинац“ Тања Крагујевић.

По први пут је и свечано уручење награде „Драинац“ одржано на отвореном испред Драинчеве бисте – до сада је то било у свечаној сали Града Прокупља. Статуету Драинца, рад акадамског вајара Драгана Дробњака уручио је добитници заменик градоначелника Прокупља Дејан Тонић. Добитница награде Тања Крагујевић одржала је беседу о Драинцу, а затим је председник жирија награде „Драинац“ др Горан Максимовић говорио о књижевном раду и особеностима награђене збирке “Extravaganzaу издању Чигоја штамнпе из Београда.

У наставку програма у 13.00 часова у галерији „Божа Илић“ отворена је изложба Иво Андрић писац и / или дипломата“ (аутора Татјане Корићанац) реализована у сардњи са Музејом града Београда и Народним музејом у Нишу. О изложби су говорили Драган Огњановић, директор Библиотеке, Јован Младеновић, музејски саветник и др Горан Максимовић, професор на Филозофском факултету у Нишу, а изложбу је на платоу испред Галерије свечано отворила Милица Ерић, већник за културу Града Прокупља.

Од 18.30 часова у башти ресторана „Варошки сокак“ одржан је традиционални програм Песници Драинчевих сусрета у Прокупљу. Најпре је стихове читала добитница награде „Драинац“ песникиња Тања Крагујевић, Драинчеве стихове казивао је Вицо Дардић, а своје стихове су прочитали песници: Миљурко Вукадиновић, Видак Масловарић, Неђо Стојановић, Милоје Дончић и Звонимир Костић Палански.

Од 19.30 часова промовисана је књига „Живот је поезија – Тим и пријатељи“ у издању Удружења књижевника Србије коју је приредио Ратомир Тимотијевић Тим. У промоцији су учествовали приређивач, глумци Вицо Дардић, Срђан Живковић и Мирољуб Мировић, који су казивали поезију упокојених топличких песника, као и топлички песници заступљени у зборнику који су читали своју поезију. О књизи су говорили рецензенти Миљурко Вукадиновић и Видак Масловарић.

 

25.08.2020.

Другог дана Дринчевих књижевних сусрета одржан је традиционални „Дан поезије“ и песници Драинчевих сусрета су читали своју поезију у Куршумлији, Драинчевом родном Трбуњу и у Културном центру“Драинац“ у Блацу. Програм у Куршумлији одржан је на новој сцени реконструисаног градског парка, а уз госте Сусрета учествовали су и композитор, текстописац и песник Раде Вучковић и песник из Куршумлије Радивоје Пантић. У Драинчевој родној кући у Трбуњу песници су се уписали у књигу утисака и казивали своју поезију, а затим је програм настављен у Културном центру Драинац у Блацу. Песницима су се придружиле и Младе наде блачког песништва Наталија Павличевић и Јована Конотаревић.

 

26.08.2020.

У порти цркве Св. Прокопија, на отвореном промовисани су од 13.00 часова Зборника са научног скупа “Раде Драинац (1899-1943) – ново читање, а од 19.00. збирка поезије прокупачког песника Драгана Огњановића.

О Зборнику су говорили академик Нинослав Стојадиновић, председник огранка САНУ у Нишу, Драган Огњановић председник организационог одбора скупа, др Горан Максимовић рецензент и приређивач зборника и др Мирјана Бојнић Ћирковић секретар научног скупа. Драган Огњановић је истакао да је зборник симболички представљен 26. августа на дан Драинчевог рођења. Огњановић је истакао да је коначно изашао први зборник о Драинцу и његовом делу што је од непроценљивог значаја за даљу рецепцију његовог песничког дела. Академик Стојадиновић је подвукао значај новог читања и превредновања дела Рада Драинца у корпусу српског књижевног канона, и захвалио се сарадницима који су успешно обавили један сложен, одговоран и значајан посао.Проф. др Горан Максимовић је, у својству приређивача, говорио најпре о почецима и историји проучавања књижевног живота на југу Србије, унутар пројеката некадашњег Центра за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Нишу (под руководством академика Мирослава Пантића) и, потом, у оквиру програма рада Огранка САНУ у Нишу, те о скупу посвећеном делу Рада Драинца као наставку тих прегнућа. Доц. др Мирјана Бојанић Ћирковић је присутнима представила зборник, истичући да то није само једна у низу сличних публикација, већ доиста методолошки и тематски помно, детаљно и свеобухватно ново читање и превредновање свих „жанрова” Драинчевог стваралаштва.

На крају су, у дискусији, још једном подвучене вредности ове узорне и по свим правилима и стандардима САНУ приређене публикације, изречене похвале Огранку САНУ у Нишу, Народној библиотеци „Раде Драинац” Прокупље и Народном музеју Топлице у Прокупљу за резултате у унапређивању књижевног и културног живота на југу Србије, као и локалним властима у Прокупљу за подршку градским установама културе. У име Града Прокупља присутнима се захвалила вечница за културу Милица Ерић

У порти цркве Св. Прокопија од 19.00 часова одржана је промоција песничке збирке „Прекобројни годове“ Драган Огњановића у издању ИП „Ревнитељ“ из Ниша. Рецензент Владимир Јагличић је записао: „песничка збирка „Прекобројни годови“ дуго је стварана и доноси разнолике стихове, који се могу поделити у две фазе, два различита ауторова стила, у процесу техничке, мисаоне и версификативне самоидентификације.Стихове аутора казивао је Вицо Дардић, програм је водио Срђан Живковић, а о књизи су говорили књижевници Миљурко Вукадиновић и Видак Масловарић.

27.08.2020.

Традиционално, на Драинчевим књижевним сусретима проглашена је и добитник награде за најбољу књигу топличког писца у 2019. години. Награду је добио песник Стојан Обрадовић за збирку поезије „Брисање сенке“ у издању Удружења књижевника Србије из Београда. Жири је образложио да је песник Стојан Обрадовић, створио оригиналну и препознатљиву поетску слику света и да га управо она и међусобно прожимање науке и метафизике, битно разликују од главних и устаљених песничких токова и сврставају га међу најнеобичније и најзанимљивије српске песнике данашњице.

Програм летњег дела 51. Драинчевих књижевних сусрета завршен је представљањем писаца из Пирота. Библиотекарка пиротске библиотеке Бојана Митић указала је на најзначајније књижевне појаве у Пироту и најзначајнија књижевна издања и издаваче. Представили су се пиротски писци: Каја Панчић Миленковић, Милош Соколовић и Наталија Панић.

 

Програм 51. Драинчевих сусрета наставиће се крајем септембра сесијом Српског филозофског друштва, а затим следи у првој недељи новембра научни панел: Књижевно дело Ивана Ивановића – ново читање, по чијем одржавању ће бити приређен зборник текстова учесника.

 

Ко је на мрежи: 18 гостију и нема пријављених чланова

ПРЕТРАЖИТЕ ФОНД КЊИГА У COBISS-У

EUTEKA

Шта да читам

Новости у БДС

002602499
Danas
Juce
Ove ned
Prosla ned
Ovaj mesec
Prosli mesec
Ukupno
465
101
982
2599297
566
5042
2602499

IP: 3.239.129.52
2023-06-02 18:19:44

Видео материјал