ДИГИТАЛНА ЗБИРКА

Библиотекарско друштво

Матичне библиотеке

Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider
ЖИРИ ЗА НАГРАДУ "ДРАИНАЦ"
ВЛАСТA МЛАДЕНОВИЋ ДОБИТНИК НАГРАДЕ "ДРАИНАЦ"
ПРИНОВЉЕНЕ КЊИГЕ ОТКУПОМ МИНИСТАРСТВА КУЛТУРЕ 2018

Филозофска сесија: Популизам и критичко мишљење

Среда, 22.05.2019.

Афоризми - Винка Ђурашковић

50. ДРАИНЧЕВИ КЊИЖЕВНИ СУСРЕТИ

50. ДРАИНЧЕВИ КЊИЖЕВНИ СУСРЕТИ
(120 година од рођења Драинца)

ДРАИНЧЕВИ КЊИЖЕВНИ СУСРЕТИ У МАЈУ


03. мај 2019.

Београд
- 14.00 - Полагање цвећа и пригодан поетски програм на Драинчевом гробу

(Ново гробље, Београд)
Учествују: писци, глумци, уметници, поштоваоци Драинчевог дела.

Књижевни клуб Борисав Станковић (Устаничка 234)

- 16.30 - Драинцу у част - музичко-сценски програм
Учествују: Вицо Дардић и музичари
- Промоција издаваштва Народне библиотеке „Раде Драинац" Прокупље
- Нове књиге топличких писаца
Организују: Удружење књижевника Србије, Књижевни клуб Борисав Станковић,
Народна библиотека „Раде Драинац" Прокупље
Учествују: Иван Ивановић, Радослав Војводић, Миљурко Вукадиновић, Дане Стојиљковић, Драган Огњановић, Весна Пауновић Ђукић, Зорица Прентић, Саша Миловановић, Срђан Живковић, Јовица Ђурић Мајор, Душан Мијајловић Адски, Миливоје Крстић...
Домаћин: Ратомир Тимотијевић Тим

07. мај 2019.


Песници за децу на Драинчевим књижевним сусретима

Прокупље, Житорађа, Блаце, Куршумлија
Учествују: Љубивоје Ршумовић, Мошо Одаловић, Тоде Николетић и Власта Ценић

08. мај 2019.

Народна библиотека „Раде Драинац" Прокупље

-17.30 - Музичко-сценски програм: Данило Петровић, глумац, кабаре Срђан Живковић
-18.00 - Трибина – Поезија и интернет
Учествују: др Јелена Јовановић, Марко Деспотовић, Енес Халиловић и Игор Варга
-19.30 - Нова српска поезија – млади српски песници
Учествују: Маша Сеничић, Бојан Марковић, Милица Милосављевић и Данило Лучић

22. мај 2019.


Народна библиотека „Раде Драинац" Прокупље

-13.00 - сесија Српског филозофског друштва – Популизам и критичко мишљење

 

Одржан мајски део програма

ОГРАМ У БЕОГРАДУ


Јубиларни 50. Драинчеви књижевни сусрети традиционално су почели 3. маја у Београду. Бројни поштоваоци Драинчевог дела из Београда и из Топлице пригодним програмом на Новом гробљу у Београду, са Драинчевог гроба отпочели су педесето по реду песничко ходочашће у част великан српске поезије Раке Драинца. На овогодишњим 50. јубиларним Драинчевим књижевним сусретима обележава се и 120 година од рођења Радета Драинца, најзначајнијег топличког писца. Програм је водио директор библиотеке „Раде Драинац" Драган Огњановић, а окупили су се бројни песници и љубитељи Драинчеве поезије. Међу присутнима били су и добитници награде „Драинац" Миљурко Вукадиновић, Милош Јанковић, Дане Стојиљковић, песник Зоран Х. Радисављевић, велики пријатељ и донатор ове песничке манифестације Ратомир Тимотијевић Тим, као и представници Удружења Топличана у Београду. Пригодном беседом Драинцу у част обратио се један од оснивача Драинчевих књижевних сусрета, књижевник Иван Ивановић, у име добитника и Удружења књижевника Србије обратио се Миљурко Вукадиновић, као домаћин музичко-сценског и песничког програма у Књижевном клубу „Борисав Станковић" о Драинцу је говорио Ратомир Тимотијевић Тим, а Драинчеве стихове казивао је Вицо Дардић.
У препуној сали Књижевног клуба „Борисав Станковић" одржан је музичко-сценски програм у коме су учествовали Вицо Дардић и Срђан Живковић, а у песничком делу учествовали су песници: Миљурко Вукадиновић, Зоран Радисављевић, Дане Стојиљковић, Слађан Милошевић, Мома Дедић и други. Програм је водио и говорио о животу и делу Радета Драинца директор прокупачке библиотеке Драган Огњановић.

 

 

ДАН ДЕЧИЈЕ РАДОСТИ И ОСМЕХА


У Прокупљу и осталим топличким општинама, 7. маја одржан је за ученике основних школа час лектире уживо. Наступили су најзначајнији српски песници за децу: Љубивоје Ршумовић, Тоде Николетић, Мошо Одаловић и Власта Ценић. Песници су одушевили присутне ђаке, који су својим осмесима, тапшањем и певањем показали да воле поезију. Ђаци су са радошћу као велики хор певали дечју химну „Деца су украс света" њиховог омиљеног песника Љубивоја Ршумовића. Преко 800 топличких основаца имало је незаборавни час поезије и прилику да чује великане српске дечје поезије, да се са њима дружи и фотографише за успомену на незаборавни школски час.

 

 

 

МУЗИКА, СТИХОВИ, ПОЕЗИЈА И ИНТЕРНЕТ И НАЈБОЉИ
МЛАДИ СРПСКИ ПЕСНИЦИ

 

У читаоници Народне библиотеке „Раде Драинац", 8. маја, Драинчеве стихове је казивао Данило Петровић глумац нишког позоришта, а музичке и песничке чаролије у кратком кабаретском програму даривао нам је песник и кантаутор Срђан Сиђа Живковић.
Негујући традицију одржавања трибина и разговора на актуелне књижевне теме, по чему су Драинчеви сусрети препознатљиви од свог оснивања, програм у Библиотеци настављен је живим разговором на тему: Поезија и интернет. У тему нас је увела и покренула низ питања о којима се разговарало готово два сата др Јелена Јовановић, доцент на департману за српску и компаративну књижевност Филозофског факултета у Нишу. Енес Халиловић оснивач и уредник WEB часописа за књижевност „Екерман", причао је о својим искуствима у уређивању часописа, упознао нас са статистичким подацима о посетама сајту и покренуо значајно питање највећег проблема егзистирање поезије на интернету – проблем непостојања критичке верификације. У разговор су се укључили и представници младе српске песничке сцене Данило Лучић, Маша Сеничић, Бојан Марковић и Милица Милосављевић који управо своју поезију највећим делом и објављују на интернету. Кроз разговор се кристалисала потрена разликовања поезије која се само пласира преко интернета и интернет поезије која је настала управо као последица коришћења интернета и разних WEB апликација чиме је одрећена њена структура и композиција, као на пример, твитер романи. Тема односа поезије и интернета није исцрпљена, и о неком од аспеката књижевности на интернету биће још прилика за разговор и критичко промишљање. Дошло се до једног важног закључка – интернет ради у корист поезије и књижевности. Поезија никада брже није била доступна читаоцима (готово у истом дану песник може да напише песму и подели је са великим кругом читалаца) и до појаве интернета није била могућа толика доступност поезије читаоцима из других држава и са других говорних подручја.
На крају програма имали смо прилике да се упознамо и са поезијом младих српских песника: Данила Лучића, Маше Сеничић, Бојана Марковић и Милице Милосављевић.

 

 

 

11. СЕСИЈА СРПСКОГ ФИЛОЗОФСКОГ ДРУШТВА


Мајски део 50. јубиларних Драинчевих књижевних сусрета завршава се 22. маја када се у Библиотеци одржава сесија Српског филозофског друштва са темом – Популизам и критичко мишљење.

Акредитовани семинар - Развој дигиталне библиотеке

Дана 23.04.2019. одржан је акредитовани семинар за библиотечке раднике у НБ "Раде Драинац" Прокупље.
 
Развој дигиталне библиотеке.
Усклађивање избора свих типова грађе уз поштовање Закона о ауторским и сродним правима.
 
Александра Аџић
 
Соња Шуковић

Ко је на мрежи: 27 гостију и нема пријављених чланова

ЕЛЕКТРОНСКИ КАТАЛОГ

EUTEKA

Шта да читам

1089290
Today
Yesterday
This Week
Last Week
This Month
Last Month
All days
1514
2447
16310
1060236
41701
33253
1089290

IP: 34.204.0.181
2019-05-26 19:31:59

Видео материјал