ДИГИТАЛНА ЗБИРКА

Библиотекарско друштво

Матичне библиотеке

Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider
ЖИРИ ЗА НАГРАДУ "ДРАИНАЦ"
ВЛАСТA МЛАДЕНОВИЋ ДОБИТНИК НАГРАДЕ "ДРАИНАЦ"
ПРИНОВЉЕНЕ КЊИГЕ ОТКУПОМ МИНИСТАРСТВА КУЛТУРЕ 2018

Чaчани на 49. „Драинчевим књижевним сусретима“ у Прокупљу

На књижевним сусретима који се у Прокупљу у спомен на песника Рада Драинца (1899, Трбуње код Блаца ‒ 1943, Београд) одржавају скоро пола века, у петак, 31. августа, књижевност као важан сегмент аутентичне и препознатљиве културне баштине Чачка, представили су др Богдан Трифуновић, директор Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис” у Чачку, Оливера Недељковић, библиотекар Завичајног одељења ове установе, и књижевници Владан Матијевић и Саво Стијеповић.

 Програм насловљен Књижевност градова, у оквиру кога се прокупачкој публици већ традиционално представљају књижевни ствараоци из других средина, у име организатора отворио је Драган Огњановић, директор Народне библиотеке „Раде Драинац”. Потом је Оливера Недељковић говорила о везама између чачанског и топличког краја уочљивим на страницама историје српске књижевности, истакавши име књижевнице Данице Марковић, Чачанке која је била хероина Топличког устанка.
Овом приликом, предочено је и да Библиотека целина Синише Пауновића која се чува у Градској библиотеци „Владислав Петковић Дис” у Чачку, нуди обиље података о кључној улози овог знаменитог Чачанина у оживљавању успомене на Драинца и његово жанровски разуђено књижевно дело. Др Богдан Трифуновић је присутну публику подсетио на најважније културне манифестације чији је домаћин Чачак, посебну пажњу посветивши дугој, веома богатој историји Дисовог пролећа и све обимнијој и запаженијој издавачкој делатности која прати песничке свечаности посвећене Владиславу Петковићу. О књижевности коју стварају Чачани данас, а потом и о граду као књижевној теми у властитом стваралаштву, надахнуто је говорио Владан Матијевић, а на непроцењиву мисију часописа „Градац” и вредност едиција Алеф, Цвеће зла, Лађа и других издања које уређује песник Бранко Кукић, указао је Саво Стијеповић.

На крају занимљивог и пријатног књижевног сусрета, који је одржан у читаоници Народне библиотеке „Раде Драинац”, публика је чула одломке из књижевних дела стваралаца из Чачка.

Извор: http://www.cacak-dis.rs

Ко је на мрежи: 22 гостију и нема пријављених чланова

ЕЛЕКТРОНСКИ КАТАЛОГ

EUTEKA

Шта да читам

1158770
Today
Yesterday
This Week
Last Week
This Month
Last Month
All days
220
198
573
1154848
3735
54588
1158770

IP: 3.92.28.84
2019-07-16 23:09:01

Видео материјал