ДИГИТАЛНА ЗБИРКА

Библиотекарско друштво

Матичне библиотеке

Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider
ЖИРИ ЗА НАГРАДУ "ДРАИНАЦ"
ПРИНОВЉЕНЕ КЊИГЕ ОТКУПОМ МИНИСТАРСТВА КУЛТУРЕ 2018

ОБЕЛЕЖЕН ДАН БИБЛИОТЕКЕ

23.03.2018

У Народној библиотеци „Раде Драинац“ свечано је обележен Дан библиотеке. На данашњи дан, 23. марта 1930. године у Прокупљу је свечано отворена Народна читаоница са универзитетом. Отварање Читаонице било је важан догађај и прави празник за Прокупчане. Свечаности су присуствовали бројни гости из Ниша, Крушевца, Блаца, Куршумлије и Лесковца. Тог 23. марта 1930. (после краткотрајног двогодишњег рада Грађанске читаонице која је била при Гимназији) после паузе од 18 година, Прокупље је најзад добило своју прву праву Читаоницу. Данас 88 година касније Прокупље и даље вапи за „правом“ Библиотеком. Све установе културе имају своје зграде, које се реновирају и сређују, а једино је Библиотека, као најстарија установа културе у граду, остала без простора какав треба да има како би могла да ради у пуном капацитету и има сва одељења неопходна једној окружној библиотеци. Гост Дана библиотеке био је писац за децу Власта Ценић, велики пријатељ наше установе.

У ОШ „9. октобар“ одржан је школски час са писцем. У Библиотеци се присутним ученицима ОШ „Никодије Стојановић Татко“ и присутним грађанима и запосленима обратио директор Библиотеке Драган Огњановић, истакавши да је дошло време, да Библиотека, после више од пола века чекања најзад добије свој простор и да је то највећа обавеза коју он као директор има. „Верујем да ћемо већ ове године, заједно са Општином Прокупље и Министарством културе Републике Србије успети да дођемо до локације за изградњу нове зграде, а затим да заједничким снагама кренемо и у изградњу зграде Библиотеке.“ Свечаном обележавању Дана библиотеке присуствовала је већница за културу Општине Прокупље Милица Ерић.

Већница за културу Милица Ерић је поздравила госте Библиотеке и у име локалне самоуправе обећала помоћ овој установи, првенствено у решавању дугогодишњег проблема, неадекватног простора у коме се налази дуги низ година.

У сали библиотеке одржан је још један књижевни час, који је Власта Ценић одржао ученицима Таткове школе. Сви читаоци који су данас посетили библиотеку добили су на поклон по једну књигу. Да је Библиотека важна грађанима Прокупља сведочи и чињеница да је у 2017. учлањено 2.259. корисника, што је највише у последњих десетак година. И у 2018. години Библиотека ће радити на промовисању културе читања и попуни књижног фонда актуелним издањима, што нам даје за право да очекујемо још већи број читалаца и корисника осталих библиотечких услуга.

Ко је на мрежи: 45 гостију и нема пријављених чланова

ЕЛЕКТРОНСКИ КАТАЛОГ

EUTEKA

Шта да читам

1184691
Today
Yesterday
This Week
Last Week
This Month
Last Month
All days
1530
1424
2954
1169797
21415
8241
1184691

IP: 3.226.251.81
2019-08-19 18:41:23

Видео материјал