ДИГИТАЛНА ЗБИРКА

Библиотекарско друштво

Матичне библиотеке

Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider
ЖИРИ ЗА НАГРАДУ "ДРАИНАЦ"
ПРИНОВЉЕНЕ КЊИГЕ ОТКУПОМ МИНИСТАРСТВА КУЛТУРЕ 2018

Промоција књиге "Краљ" Анита Панић

 

20. март 2018. у 19.00 часова

Сала Библиотеке

 

Анита Панић познати телевизијски аутор, писац и документариста, чији су филмови добијали награде на многим међународним фестивалима, са 23 године телевизијског искуства, дошла је на идеју да напише књигу о глумцу Петру Краљу са којим је пословно сарађивала још средином деведесетих година.

Књигу је писала интензивно годину дана. Монографија КРАЉ садржи петнаест поглавља и писана је тако да феноменолошки представља необичну личност једног глумца, као оставштину за будућност. Да будуће генерације младих глумаца могу сазнати о једном брилијантном глумцу и добром човеку, какав је био Петар Краљ. Сачињена је од петнест поглавља и свако поглавље почиње са цитатом овог великог глумца који је промишљао на различите теме о животу, глуми, породици, пријатељима. Тако, свако поглавље отвара одређену тему, у оквиру које многи учесници ове Монографије говоре о Петру Краљу као глумцу и као човеку који је, упркос јавном послу који је обављао глумећи стотине ликова у позоришним комадима, приватно био врло стидљив и скроман човек.

Књигу ''КРАЉ'' чини низ узбудљивих прича не само његових колега, глумаца, редитеља, писаца, већ и породице, ћерке Милице, познате позоришне редитељке, супруге, Соње, некадашње балерине и кореографа Народног позоришта, најбоље другарице из детињства, студената које је учио о глуми и животу, пријатеља са којима је играо тенис и кошарку, обућара из краја, газда кафаница у које је свакодневно одлазио.
Књига садржи око 300 фотографија, многе од њих нису никада објављиване у јавности.

Део уводног текста

 

Ово није бајка, али је прича о једном Краљу, о владару позоришне сцене, чудесних стихова и људске доброте, и то од оне посебне сорте, која се ретко среће у овом двадесет и првом веку. Живео је Краљ у свом необичном краљевству у непрестаној потрази за оним што је лепо. Увек нас је својом глумачком игром подсећао на то да у себи нисмо довољно однеговали способност да се радујемо и играмо. Био је човек садашњег тренутка.

 

Радио је свој посао са убеђењем да ради важан и сложен посао.
Кажу да се никада није нудио, али ни позиве није одбијао. Играо је много и у позоришту и на на филму и телевизији и то без замора, истрошености, понављања. Био је убеђен да уметност почиње тамо где престаје занат. Краљ је читав свој глумачки живот посветио мисији да публику не треба само забављати, већ и својим улогама, ставовима и размишљањем увек изнова подсећати да је живот само један и да до последње сцене треба сами да га режирамо.

Ко је на мрежи: 40 гостију и нема пријављених чланова

ЕЛЕКТРОНСКИ КАТАЛОГ

EUTEKA

Шта да читам

1184765
Today
Yesterday
This Week
Last Week
This Month
Last Month
All days
1604
1424
3028
1169797
21489
8241
1184765

IP: 3.226.251.81
2019-08-19 19:07:43

Видео материјал