ДИГИТАЛНА ЗБИРКА

Библиотекарско друштво

Матичне библиотеке

Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider
ЖИРИ ЗА НАГРАДУ "ДРАИНАЦ"
ВЛАСТA МЛАДЕНОВИЋ ДОБИТНИК НАГРАДЕ "ДРАИНАЦ"
ПРИНОВЉЕНЕ КЊИГЕ ОТКУПОМ МИНИСТАРСТВА КУЛТУРЕ 2018

Промоција књиге "Краљ" Анита Панић

 

20. март 2018. у 19.00 часова

Сала Библиотеке

 

Анита Панић познати телевизијски аутор, писац и документариста, чији су филмови добијали награде на многим међународним фестивалима, са 23 године телевизијског искуства, дошла је на идеју да напише књигу о глумцу Петру Краљу са којим је пословно сарађивала још средином деведесетих година.

Књигу је писала интензивно годину дана. Монографија КРАЉ садржи петнаест поглавља и писана је тако да феноменолошки представља необичну личност једног глумца, као оставштину за будућност. Да будуће генерације младих глумаца могу сазнати о једном брилијантном глумцу и добром човеку, какав је био Петар Краљ. Сачињена је од петнест поглавља и свако поглавље почиње са цитатом овог великог глумца који је промишљао на различите теме о животу, глуми, породици, пријатељима. Тако, свако поглавље отвара одређену тему, у оквиру које многи учесници ове Монографије говоре о Петру Краљу као глумцу и као човеку који је, упркос јавном послу који је обављао глумећи стотине ликова у позоришним комадима, приватно био врло стидљив и скроман човек.

Књигу ''КРАЉ'' чини низ узбудљивих прича не само његових колега, глумаца, редитеља, писаца, већ и породице, ћерке Милице, познате позоришне редитељке, супруге, Соње, некадашње балерине и кореографа Народног позоришта, најбоље другарице из детињства, студената које је учио о глуми и животу, пријатеља са којима је играо тенис и кошарку, обућара из краја, газда кафаница у које је свакодневно одлазио.
Књига садржи око 300 фотографија, многе од њих нису никада објављиване у јавности.

Део уводног текста

 

Ово није бајка, али је прича о једном Краљу, о владару позоришне сцене, чудесних стихова и људске доброте, и то од оне посебне сорте, која се ретко среће у овом двадесет и првом веку. Живео је Краљ у свом необичном краљевству у непрестаној потрази за оним што је лепо. Увек нас је својом глумачком игром подсећао на то да у себи нисмо довољно однеговали способност да се радујемо и играмо. Био је човек садашњег тренутка.

 

Радио је свој посао са убеђењем да ради важан и сложен посао.
Кажу да се никада није нудио, али ни позиве није одбијао. Играо је много и у позоришту и на на филму и телевизији и то без замора, истрошености, понављања. Био је убеђен да уметност почиње тамо где престаје занат. Краљ је читав свој глумачки живот посветио мисији да публику не треба само забављати, већ и својим улогама, ставовима и размишљањем увек изнова подсећати да је живот само један и да до последње сцене треба сами да га режирамо.

Ко је на мрежи: 43 гостију и нема пријављених чланова

ЕЛЕКТРОНСКИ КАТАЛОГ

EUTEKA

Шта да читам

1041004
Today
Yesterday
This Week
Last Week
This Month
Last Month
All days
1185
1169
2354
1028347
26668
28583
1041004

IP: 18.212.239.56
2019-04-22 18:45:23

Видео материјал