ДИГИТАЛНА ЗБИРКА

Библиотекарско друштво

Матичне библиотеке

Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider
ЖИРИ ЗА НАГРАДУ "ДРАИНАЦ"
ВЛАСТA МЛАДЕНОВИЋ ДОБИТНИК НАГРАДЕ "ДРАИНАЦ"
ПРИНОВЉЕНЕ КЊИГЕ ОТКУПОМ МИНИСТАРСТВА КУЛТУРЕ 2018

Драинчеви сусрети песника, део други

Драинчеви сусрети песника“ 2017. године, део други

 

Народна библиотека „Раде Драинац“ је, нескромно рецимо, и овога пута била на висини задатка и успешно организовала други део манифестације по којој су Прокупље и Топлица препознатљиви на културној мапи Србије.

Дан први, 29. август 2017. године:

Венац на Драинчеву бисту, смештену на Платоу уметности у подножју Хисара, положили су добитник овогодишње награде „Драинац“, академик Милован Данојлић и министар културе и информисања Владан Вукосављевић.

Програм обележавања 48. Драинчевих сусрета настављен је у Општини Прокупље где је министар за културу и информисање Владан Вукосављевић уручио награду „Драинац" академику Миловану Данојлићу, једном од бардова српске књижевности. Вукосављевић је први министар културе, који је откад се одржава ова манифестација, присуствовао уручењу песничке награде „Драинац".

На свечаности уручење награде, за песничку зборку „Животи, животи“, у свечаној сали Општине Прокупље,  Данојлић је ракао да га награда радује јер „ је изразито песничка и нема никаквих друштвених рачуна и политичке позадине.“  Портрет лауреата, надахнито као и у сличним приликама ових година, оцртао је председник жирија професор Горан Максимовић.

Министар културе Владан Вукосављевић је са својим сарадницима обишао и прокупачку библиотеку „Раде Драинац", где је ученицима прокупачке Гимназије, добитницима републичких награда Јелени Стојковић и Милошу Милићу поклонио књиге. Књиге на поклон од министра у име библиотеке примио је директор Драган Огњановић.

Гости „Драинчевих сусрета“ су поподне провели у Ракиној родној кући у Трбуњу, у организацији блачке Библиотеке,  а вече у Културном центру у Блацу, најпре уз монодраму глумице Марије Ђајић, након које су своју поезију казивали: Тања Крагујевић, Гордана Ђилас, Душко Новаковић, Томислав Маринковић, Драган Ђокановић, Петар Цветковић, као и топлички песници Дане Стојиљковић, Миливоје Крстић и Саша Миловановић.

Дан други, 30. август:

Уследио је излет до Архео парка Плочник и Ђавоље вароши, а затим веома успешно књижевно вече у свечаној сали Општине Куршумлија, које је трајало много дуже од планираног, што значи да је куршумлијска публика, некако и нечим, ненадано надахнула песнике.

Завршно вече подразумевало је програм Поетског театра Библиотеке, појачан учешћем глумца Народног позоришта у Нишу, Данила Петровића, врло симпатичан и запажен наступ талентованих ученика Музичке школе „Станковић“ и казивањем стихова овогодишњих гостију. Као и у Блацу и Куршумлији, и овом приликом је највише пажње побрао најаутентичнији казивач Драинчеве поезије, драмски уметник Вицо Дардић.

На Боемској вечери у „Варошком сокаку“, након уручења топличког признања за најбољу поетску књигу прошле године Весни  Пауновић- Ђукић, за збирку „Азбука чула“, под патронатом Ратомира Тимотијевића – Тима, наступили су гости, појачани песницима из Ниша: Зораном Пешићем-Сигмом, Виолетом Јовић, Милицом Вучковић, Владимиром Станимировићем,  Јовицом Ђурићем и Душаном Михајловићем- Адским.

Народна библиотека већ је спремна за „Драинчеве сусрете песника“ 2018. године.

Зоран Цветковић, библиотекар

 

 

 

 

 

 

 

више фотографија 

 

Ко је на мрежи: 48 гостију и нема пријављених чланова

ЕЛЕКТРОНСКИ КАТАЛОГ

EUTEKA

Шта да читам

1089248
Today
Yesterday
This Week
Last Week
This Month
Last Month
All days
1472
2447
16268
1060236
41659
33253
1089248

IP: 34.204.0.181
2019-05-26 19:10:01

Видео материјал