ДИГИТАЛНА ЗБИРКА

Библиотекарско друштво

Матичне библиотеке

Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider
ЖИРИ ЗА НАГРАДУ "ДРАИНАЦ"
ВЛАСТA МЛАДЕНОВИЋ ДОБИТНИК НАГРАДЕ "ДРАИНАЦ"
ПРИНОВЉЕНЕ КЊИГЕ ОТКУПОМ МИНИСТАРСТВА КУЛТУРЕ 2018

Драинчеви књижевни сусрети у мају

48. ДРАИНЧЕВИ КЊИЖЕВНИ СУСРЕТИ

03.05.2017 – 05.05.2017

 

ОДАВАЊЕ ПОЧАСТИ ДРАИНЦУ, ПРОМОЦИЈА АНТОЛОГИЈЕ ПЕСНИКА ДОБИТНИКА НАГРАДЕ ДРАИНАЦ (1996 – 2016), ВЕЧЕ ТОПЛИЧКЕ ПОЕЗИЈЕ, УРУЧЕЊЕ КЊИГА , МУЗИКА, ПОЕЗИЈА ГЕНЕРАЦИЈЕ СЕДАМДЕСЕТИХ, ТРИБИНА

 

 

03.05.2017.

               

                48. "Драинчеви књижевни сусрети" почели су  полагањем цвећа на Драинчев гроб на Новом гробљу у Београду. Сенима Драинца поклонио се више од тридесет песника, уметника и поштовалаца дела најзначајнијег топличког песника. На обележавању 74 година од смрти песника одржан је пригодни програм. Директор Народне Библиотеке „Раде Драинац“ поздравио је присутне и одржао краћу беседу о Дринцу и књижевној манифестацији која се по 48. пут одржава у част песника, Срђан Живковић казивао је Драинчеву „Нирвану“, а Ратомир Тимотијевић Тим, дугогодишњи донатор манифестације и љубитељ Драинчевог дела говорио је о иницијативи да се Драинчева биста постави у парку на Калемегдану.

                У Удружењу књижевника Србије од 18 часова представљена је антологија „Драинчеви песници 2 – добитници награде „Драинац“ (1996-2016)“. О књизи су говорили Зоран Цветковић, приређивач, Драган Огњановић, уредник  и Миљурко Вукадиновић, рецензент. Промоцији антологије која је објављена у издању Народне билиотеке „Раде Драинац“ присуствовали су и бројни добитници Драинчеве награде, међу којима и Андреј Јелић Мариоков, Миљурко Вукадиновић, Братислав Милановић и Зоран Богнар, рецитатор Вицо Дардић, чланови Удружења Топличана у Београду, писци, глумци и љубитељи књижевности.

                Вече Топличке поезије одржано је од 20 часова у Кући Ђуре Јакшића. У програму је учествовало више од 20 песника из Топлице и пореклом Топличана из Ниша и Београд. Пред публиком у препуној Кући Ђуре Јакшића представили су се следећи песници: Дане Стојиљковић, Миливоје Крстић, Саша Миловановић, Зорица Прентић, Драган Огњановић, Срђан Живковић из Прокупља; Душан Мијајловић Адски и Јовица Ђурић из Ниша; Воја Милић, Бајо Луковић, Богдан Радуловић, Миљурко Вукадиновић, Ратомир Тимотијевић Тим из Београда; Михаило Вукас из Гетеборга; Немања Вељовић из Блаца...

                По завршетку програма дружење је настављено у скадарлијском ресторану „Има дана“ у Драинчевом боемском дух.

 

04.05.2017.

               

                Програм 48. књижевне манифестације Драинчеви сусрети песника настављен је у Прокупљу 4. маја традиционалним гостовањем писаца за децу. Прокупачки, али и школарци из Житорађе, Блаца и Куршумлије,  уживали су у стиховима дечијих песника Тодета Николетића, Елизабете Георгијев и Власте Ценића.

 

05.05.2017.

 

                Народној библиотеци „Раде Драинац“ свечано је уручено 700 књига које је поклонила Народна библиотека Србије и то баш у време 48. Драинчевих књижевних сусрета, најзначајније топличке књижевне манифестације коју организује прокупачка библиотека. Поклоњене књиге су из разних области: дела из домаће и преведене књижевности, књижевности за децу, књижевне историје, социологије, филозофије, политике, као и стручна литература. Књиге је уручила Ивана Николић начелник одељења селективне набавке Народне Библиотеке Србије истакавши да Народна библиотека Србије остварује веома добру сарадњу са матичним, јавним и другим библиотекама у Србији. „У 2017. години определили смо се за библиотеку у Прокупљу, како бисмо обогатили њен књижни фонд и обележили 48 година Драинчевих сусрета песника.“

                Представнике Народне Библиотеке Србије поздравила је већник за културу Општине Прокупље Милица Ерић и захвалила се на поклону истакавши да ће поклон Народне библиотеке Србије помоћи у остварењу циља прокупачке библиотеке и Општине Прокупље да се у 2017. години књижни фонд библиотеке обогати са нових 4.500 књига колико предвиђају библиотечки стандарди.

                Захваљујући се на поклоњеним књигама директор библиотеке Драган Огњановић је рекао да не постоји ништа лепше и значајније за једну библиотеку од нових књига у књижном фонду. Што богатији и разноврснији књижни фонд смисао је постојања сваке библиотеке. Помоћ Народне библиотеке Србије у новим књигама, које библиотека нема у свом књижном фонду, од непроцењивог је значаја и представља одличан пример сарадње између националне и матичне библиотеке.

               

                Програм у оквиру мајског дела 48. Драинчевих књижевних сусрета настављен је од 17 часова у Народном музеју Топлице. Учеснике и публику поздравила је у име Општине Прокупље Милица Ерић, већник за културу. Драинчеву поезију казивао је прокупачки глумац Мирољуб Мировић, музичко-сценски програм извели су чланови Поетског театра прокупачке библиотеке, а уследио је концерт Александар Миљковић професора контрабаса из Београда.

                Централни песнички програм мајског дела 48. Драинчевих књижевних сусрета почео је од 18 часова. Представили су се српски песници генерације седамдесетих: Дејан Алексић, Ален Бешић, Петар Матовић, Јасмина Топић, Енес Халиловић и Маријан Чакаревић; као и прокупачки песници исте генерације Даниел Јовановић, Љубиша Красић и Саша Миловановић.

                По песничком програму одржана је трибина „Песничка генерација седамдесетих – магистрални токови и домети“ у којој су учествовали др Александар Јерков професор XX века на Филолошком факултету у Београду и Јелена Младеновић асистент на Филозофском факултету у Нишу.

                Јелена Младеновић је сагледала целокупну песничку сцену 70-их, указала на неке заједничке тачке, али пре свега и на велику поетичку разноликост. Такође, упознала нас је са екпериментом у коме су њени студенти читали песнике генерације 70-их не знајући чије су песме и са њиховом рецепцијом поезије песника који су се представили на Драинчевим сусретима.

                Александар Јерков је указао на нека кључна питања сваке поезије па и поезије песника ове генерације – шта је то добра песма; шта је велики песник и како се то постаје. Велика поезија комуницира са читаоцима и ван своје епохе и контекста времена. По његовом мишљењу окупљања песника ове генерације у одређене групе више су била одраз жеље за заједничким деловањем него израз некакве поетичке сличности. Велика је разноликост међу песницима генерације седамдесетих и пре се може говорити да нема неких битних заједничких црта, a ако би морало пронаћи неку, онда би то опет била велика различитост.

Српска поезија је достигла висок ниво култивисаности израза и ту међу песницима нема битне разлике. На питање има ли међу песницима рођеним седамдесетих и великих песника професор Јерков је одговорио да би их могло бити, и да имају шансу да то постану, али се за то морају изборити својом поезијом. Суд о томе даће неке будуће генерације проучавалаца књижевности.

                               

48. Драинчеви књижевни сусрети наставиће се последње недеље августа 2017. године. О програму у целости тек треба да се изјасни Савет манифестације, али је сигурно да ће програм почети уручењем награде „Драинац“ за поезију, да ће песнички караван „драинчевих песника“ проћи кроз Топлицу и да ће Српско филозофско друштво одржати дводневни симпозијум са темом – Образовање и слобода.

Галерија слика

Ко је на мрежи: 6 гостију и нема пријављених чланова

ЕЛЕКТРОНСКИ КАТАЛОГ

EUTEKA

Шта да читам

1135490
Today
Yesterday
This Week
Last Week
This Month
Last Month
All days
19
1918
1937
1116986
35043
52858
1135490

IP: 54.152.38.154
2019-06-17 00:32:12

Видео материјал