ДИГИТАЛНА ЗБИРКА

Библиотекарско друштво

Матичне библиотеке

Временска прогноза

Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider
ПОМОЋ МИНИСТАРСТВА КУЛТУРЕ И ИНФОРМИСАЊА
ИНТЕРНЕТ ЧИТАОНИЦА
ПРОФ.ДР АЛЕКСАНДАР ЈЕРКОВ
МИЛОВАН ДАНОЈЛИЋ - НАГРАДА ДРАИНАЦ 2017

Промоција књиге - Даница

 

 

Као учитељица, Даница Марковић провела је у Прокупљу време од 1913. до 1920. године. Из њених писама, које је ауторка књиге „Даница” приложила свом истраживању, може се видети да је песникиња патила у скученим паланачким приликама. Али, по речима Бранке Радовановић, о односу Данице Марковић и средине у којој је живела има помена и у више песама и приповедака, из чега је уочљив и њен однос према феномену паланке.

– Живот на селу, као и у паланци, није је испуњавао, није се уклапала с том „кликом раздраганом”, нити с „гомилом хучном”. Та досада сеоског живота и празника, тај несклад између ње и њих, између жеља, снова и маште, свега оног лирског и поетског у њој и грубе збиље, куд год да је кренула чинили су је сувишном, усамљеном и туђом. „Убиствено дејство паланке”, „друштвене обавезе” наликовали су кулуку – сматра Бранка Радовановић.            

Током Топличког устанака 1917. године, Даница Марковић показала је одважност, супротстављајући се суровости бугарских војника, а њену судбину у то време наша саговорница сагледава у три сачувана писма, упућена чувеном бугарском књижевнику Ивану Вазову, као и кроз сећање неколицине њених пријатеља.

На њеном књижевном небу Топлички устанак ће имати одјека и у књижевним радовима, највише у „Утисцима из буне у Топлици”, штампаним на насловним странама „Политике” 1929. године. Ове утиске исписала је као непосредни учесник и сведок устанка, савременик и хроничар. Такође, овај прокупачки период изнедриће неколико приповедака, више као слике живота у паланци – запажа Бранка Радовановић.

 

Ко је на мрежи: 35 гостију и нема пријављених чланова

ЕЛЕКТРОНСКИ КАТАЛОГ

EUTEKA

Шта да читам

783642
Today
Yesterday
This Week
Last Week
This Month
Last Month
All days
470
887
3279
768453
15472
21364
783642

IP: 54.92.153.90
2018-06-21 15:48:54

Видео материјал