ДИГИТАЛНА ЗБИРКА

Библиотекарско друштво

Матичне библиотеке

Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider
ЖИРИ ЗА НАГРАДУ "ДРАИНАЦ"
ВЛАСТA МЛАДЕНОВИЋ ДОБИТНИК НАГРАДЕ "ДРАИНАЦ"
ПРИНОВЉЕНЕ КЊИГЕ ОТКУПОМ МИНИСТАРСТВА КУЛТУРЕ 2018

Поздравна реч директора

 

Драган Огњановић

 

 

23. МАРТ

ДАН НАРОДНЕ БИБЛИОТЕКЕ „РАДЕ ДРАИНАЦ“ ПРОКУПЉЕ

 

            Библиотеке и књиге одувек су од великог значаја за човека. Научним књигама се преносе знања са генерације на генерацију, књижевношћу, филозофијом, теологијом обликује се људска душа. Већ више од два миленијума књиге су саставни део људског духовног бића.

            Сваки народ, и наш, српски, кроз књиге чува своју самосвојност и културно-историјску свест. Још од првих школских дана и савладавања писма у дечју душу се усађује мисао да је књига најбољи пријатељ човека, да је човек који не чита духовно осакаћен и осиромашен. Данас, како ствари стоје, значај књиге је већи него икада. Књига и читање морају у модерно доба да се боре и изборе за своје место у дигиталном окружењу. И књига опстаје, можда мења појавни облик из штампаног у електронски, али њен значај у обиљу разног шаренила на интернету бива још већи, јер само она нуди више од пуке забаве и залудно утрошеног времена уз монитор рачунара.

У Топлици је српство а са њим и књига и библиотекарство дочекало слободу 1877. године. У опустелу Топлицу почеле су да се сливају реке досељеника, а писмених и књига било је мало. Прва књижница у Топлици основана је тек 1895. године у Житном Потоку и то под утицајем лесковачког читалишта. Библиотека, односно читаоница, представља најстарију установу културе у граду. Прва читаоница у Прокупљу, Грађанска читаоница, основана је 1910. године иницијативом наставника Гимназије и радила је само до 1912. године и избијања Првог балканског рата. А онда у Првом светском рату, у покушају да се српски живаљ бугаризује на ломачи испред данашње зграде Општине, тада Среског начелства, бивају спаљиване све српске књиге. Ионако мали фонд Грађанске читаонице бива уништен.

Потом празнина, пуних дванаест година варош Прокупље нема Читаоницу као организовану установу. А онда 23. марта  1930. године отвара се Народна читаоница са универзитетом. Отварање Читаонице праћено је великом свечаношћу. Лист „Нишка слободна трибина“ овако извештава о овом догађају:

... „Пристигли су бројни гости из Ниша, Куршумлије, Блаца, Крушевца и других места. Град под Хисаром за ову прилику био је украшен заставама, цвећем и славолуцима. На перону железничке станице у Прокупљу организован је свечани дочек специјалног воза из Ниша којим су допутовали професори, ученици и директор нишке мушке гимназије и државне трговачке академије. Свечаним возом допутовали су и чланови Духовног суда из Ниша, на челу са нишким владиком Доситејем Васићем. Госте је поздравио Хранислав Савковић, председник општине града Прокупља. У тренутку када је он завршио свој говор са Боровњака и Хисара праснуле су прангије у част оснивања Народне читаонице и свечаности која је била посвећена књизи.“

Отварање Народне читаонице (библиотеке) било је велики догађај за Прокупље. Бројне званице и свечаност при отварању сведоче о томе да су тадашњи житељи Прокупља били свесни важности Библиотеке у културно-просветном животу града. Данашња Народна библиотека „Раде Драинац“ Прокупље баштини традицију  Народне читаонице са универзитетом и управо смо 23. март узели за дан Библиотеке, када је по први пут наш град добио библиотеку у правом смислу речи, по стандардима и разумевању библиотекарства у то доба.

Народна библиотека „Раде Драинац“ је данас матична библиотека за Топлички округ. Има брижљиво одабран књижни фонд и поседује све потребне информатичко-комуникационе ресурсе које модерно доба тражи од установе овог типа. Библиотека има развијену културно-пропагандну делатност са бројним програмима и организује најзначајнију топличку културну манифестацију „Драинчеве књижевне сусрете“. После 107 година од прве појаве библиотекарства у Прокупљу и 87 година од прве библиотеке у правом смислу те речи, прокупачка библиотека је развијена културна установа и културно средиште округа. Преостало је још само да се смогне снаге да се изгради нова зграда библиотека као дуг према прецима и задужбина за будућа покољења.

Ко је на мрежи: 22 гостију и нема пријављених чланова

ЕЛЕКТРОНСКИ КАТАЛОГ

EUTEKA

Шта да читам

1135545
Today
Yesterday
This Week
Last Week
This Month
Last Month
All days
74
1918
1992
1116986
35098
52858
1135545

IP: 54.152.38.154
2019-06-17 00:54:33

Видео материјал