ДИГИТАЛНА ЗБИРКА

Библиотекарско друштво

Матичне библиотеке

Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Промоција књиге "Не убијајте ми сећање"

проба 2

дадсд

Позоришни фестивал „Лектирићи екс ју фест“ почиње данас

 
 
 
У Народној библиотеци „Раде Драинац“, данас је одржана конференција за новинаре, поводом отварања седмог Међународног фестивала за децу и младе „Лектирићи екс ју фест“. Овај Фестивал организује прокупачка Библиотека уз финансијску подршку Министарства културе и информисања Републике Србије и Града Прокупља.
 
Директор прокупачке Библиотеке, Драган Огњановић, у чијој организацији се овај Фестивал и одржава, овом приликом је истакао да се у нашем граду повећало интересовање најмлађих за глуму и да сада постоји неколико позоришних дружина.
 
-Овај Фестивал чини да сви осећамо велико задовољство због радости дељења позоришне чаролије. Он је учинио да се неки нови клинци заинтересују и заволе „даске које живот значе“. Поред дивних садржаја, позоришних представа из различитих крајева наше земље, учесници овог Фестивала се лепо друже и из нашег града увек понесу лепе успомене, рекао је Огњановић.
 
Идејни творац и руководилац овог пројекта, Зоран Цветковић је нагласио да ће на овогодишњем Фестивалу бити одигране две представе из Северне Македоније, као и две из Босне и Херцеговине и по једна из Лесковца, Сурдулице, Блаца, Смедеревске Паланке, Инђије, Сокобање, Ниша и Београда.
 
-Фестивал ће већ данас отворити Драмски студио Основне школе „Свети Сава“ из Крушевца, представом „Минут читанка“, аутора и редитеља Сандре Максимовић. Будући да је наша Библиотека матична за Топлички округ, предства ће се играти у свим општинама. Карактеристика овог Фестивала је да траје док се не заврши, рекао је Цветковић и додао да је тако јер се договарају са екипама да дођу онда када им околности дозволе и да им трајање није ограничено на одређени број дана.
 
Конференцији је присуствовала и гошћа из Крушевца, редитељ Сандра Максимовић. Она је похвалила организаторе „Лектирића“, рекавши да није лако организовати овакав један Фестивал.
 
-Веома нам је драго да учествујемо на овом Фестивалу. Лепо је да се људи са истим интересовањима на овај начин друже. И деца се веома радују и кад год имају прилику негде да гостују и покажу оно што знају на сцени, врате се својим кућама, испуњени неким новим лепим утисцима, изјавила је Максимовић и додала да се њихова представа „Минут читанка“, бави проблемима школског живота и наставе, а само један од њих је читање школске лектире.
 
Публику на овој представи у Дому културе чиниће ученици Основне школе „Никодије Стојановић Татко“, а за њих ће играти 13 ђака шестог и седмог разреда из Крушевца. Они су пре играња представе, посетили Спомен-собу Драинцу и Дечије одељење прокупачке Библиотеке.
                                                                    Извор:prokuplje.org.rs

Представа „Априлски кашаљ над поезијом“

На сцени прокупачког позоришта одиграна је представа „Априлски кашаљ над поезијом“, по тексту Срђана Живковића, а у режији Горана Цветковића. И овде је публика, као небројено пута до сада, уживала, а као доказ томе били су аплаузи којима је наградила актере представе. Прави ужитак, играјући вешто и сигурно на сцени, публици су донели глумци, Предраг Котур у улози Рада Драинца, Стефан Урош Тешић као Иво Андрић и Јасмина Стојиљковић као болничарка Дара.
Поред бројних Прокупчана, програму, који је одржан у оквиру књижевне манифестације „Драинчеви сусрети песника“, присуствовала је и члан Градског већа за културу Милица Ерић.
 
Извор: prokuplje.org.rs

Песници Драинчевих сусрета

Овогодишњи добитник награде "Драинац" Милосав Тешић, добитници награде "Драинац" и други учесници "Драинчевих књижевних сусрета" казивали су своју поезују  у сали Народног музеја Топлице. 

Песници ће своју поезију казавати у оквиру Дана поезије у Куршумлији, Драинчевој кући (Трбуњу) и Блацу.



 Добитник награде "Драинац" Милосав Тешић

Драмски уметник Вицо Дардић

 

Одржана Свечана академија поводом „Драинчевих сусрета песника“

“Да л бандит или песник беше тај Драинац Раде?!”, питао се велики српски поетски маг Радојко Јовановић који ће, захваљујући својој бунтовној и несвакидашњој поезији, заувек постати Раде Драинац. Овим речима директор Народне библиотеке „Раде Драинац“ у Прокупљу, Драган Огњановић, започео је свој говор на Свечаној академији посвећеној јубиларним 50. „Драинчевим књижевним сусретима“ и 120-годишњици од рођења овог великог српског песника.
Свечаној академији, поред учесника Драинчевих књижевних сусрета, присуствовао је и градоначелник Прокупља Александар Симоновић, чланови Градског већа Милица Ерић и Маја Ранђеловић, као и многобројни представници јавног, друштвеног и културног живота Прокупља и Топлице.
Говорећи о Драинцу, Огњановић је нагласио да је он једна оригинална и необична књижевна појава, а да је његово певање обележило међуратну српску поезију 20. века.
Захвалнице су додељене др Горану Максимовићу, министарки правде Нели Кубуровић, градоначелнику Прокупља Александру Симоновићу, Драгану Барјактаревићу, Вицу Дардићу, члану Градског већа за културу Милици Ерић, преводиоцу др Борису Лазићу, великом добротвору Ратомиру Тимотијевићу, Радету Војводићу, Јовану Пејчићу, Миљурку Вукадиновићу и Слободану Кањевцу.
 
 
 
Извор: prokuplje.org.rs

Ко је на мрежи: 47 гостију и нема пријављених чланова

ЕЛЕКТРОНСКИ КАТАЛОГ

EUTEKA

Шта да читам

1238997
Today
Yesterday
This Week
Last Week
This Month
Last Month
All days
76
3474
3550
1222500
36466
39255
1238997

IP: 35.173.47.43
2019-09-23 00:37:55

Видео материјал