ДИГИТАЛНА ЗБИРКА

Библиотекарско друштво

Матичне библиотеке

Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider
ЖИРИ ЗА НАГРАДУ "ДРАИНАЦ"
ВЛАСТA МЛАДЕНОВИЋ ДОБИТНИК НАГРАДЕ "ДРАИНАЦ"
ПРИНОВЉЕНЕ КЊИГЕ ОТКУПОМ МИНИСТАРСТВА КУЛТУРЕ 2018

Библиотека на базену

Народна библиотека „Раде Драинац“ је на градском базену отворила штанд како би књига била саставни део одмора и рекреације наших суграђана.

На штанду библиотеке нашим суграђанима на располагању је око стотинак наслова. Литература је прилагођена месту и реч је о дечијим књигама, сликовницама, стриповима и популарној белетристици.

 

ЛЕКТИРИЋИ ФЕСТ 2019



Народна библиотека "Раде Драинац" Прокупље
Адреса: XXI Српске дивизије б.б.
Тел: 027/321-671 и 027/323-318
ПИБ: 100413791

 

Поштоване колеге и пријатељи,
Народна библиотека „Раде Драинац" из Прокупља, седму годину већ, организује позоришни фестивал за децу и младе „Лектирићи ex yu фест".
Протеклих јесени је, у местима Топличког округа ( Прокупље, Блаце, Житорађа, Куршумлија), продефиловало 30 представа са преко 300 учесника, а видело их је око 10.000 малишана.
Желите ли да будете део ове јединствене театарске чаролије-во шансе.
У прилогу је пријава коју би требало испунити и послати најкасније до 01. септембра 2019. године. Молимо вас да нам уз пријаву доставите снимак пријављене представе (CD ili link).
Фестивал је планиран за крај септембра 2019. године. Наш фестивал јединствен је (и) по томе што траје ДОК СЕ ДОГОВОРИМО. Наиме, у сарадњи са екипама које саме бирају термин, фестивал је „разгажен" до децембра 2019. године.
ЛИЧНО СЕ УВЕРИТЕ-ЗАШТО СМО ЈЕДИНСТВЕНИ!
За све остале детаље, слободно питајте, путем мејла Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. , или на телефон 060 4 322 129 (Зоран Цветковић).
PS
Молим Вас да писмо стигне до колега који се најнепосредније баве организацијом културног програма у вашој установи, као и до свих библиотека, центара за културу и НВО у вашој средини.
Хвала.

 

ПРИЈАВА ОБРАЗАЦ

Радионица за децу: Правила понашања у Библиотеци

Данас је на дечјем одељењу Библиотеке одржана креативна радионица за ђаке ОШ "Милић Р. Мирко".

Тема радионице:

ПАРВИЛА ПОНАШАЊА У БИБЛИОТЕЦИ

 

 

 

Филозофска сесија: Популизам и критичко мишљење

Среда, 22.05.2019.

Афоризми - Винка Ђурашковић

Одржан мајски део програма

ОГРАМ У БЕОГРАДУ


Јубиларни 50. Драинчеви књижевни сусрети традиционално су почели 3. маја у Београду. Бројни поштоваоци Драинчевог дела из Београда и из Топлице пригодним програмом на Новом гробљу у Београду, са Драинчевог гроба отпочели су педесето по реду песничко ходочашће у част великан српске поезије Раке Драинца. На овогодишњим 50. јубиларним Драинчевим књижевним сусретима обележава се и 120 година од рођења Радета Драинца, најзначајнијег топличког писца. Програм је водио директор библиотеке „Раде Драинац" Драган Огњановић, а окупили су се бројни песници и љубитељи Драинчеве поезије. Међу присутнима били су и добитници награде „Драинац" Миљурко Вукадиновић, Милош Јанковић, Дане Стојиљковић, песник Зоран Х. Радисављевић, велики пријатељ и донатор ове песничке манифестације Ратомир Тимотијевић Тим, као и представници Удружења Топличана у Београду. Пригодном беседом Драинцу у част обратио се један од оснивача Драинчевих књижевних сусрета, књижевник Иван Ивановић, у име добитника и Удружења књижевника Србије обратио се Миљурко Вукадиновић, као домаћин музичко-сценског и песничког програма у Књижевном клубу „Борисав Станковић" о Драинцу је говорио Ратомир Тимотијевић Тим, а Драинчеве стихове казивао је Вицо Дардић.
У препуној сали Књижевног клуба „Борисав Станковић" одржан је музичко-сценски програм у коме су учествовали Вицо Дардић и Срђан Живковић, а у песничком делу учествовали су песници: Миљурко Вукадиновић, Зоран Радисављевић, Дане Стојиљковић, Слађан Милошевић, Мома Дедић и други. Програм је водио и говорио о животу и делу Радета Драинца директор прокупачке библиотеке Драган Огњановић.

 

 

ДАН ДЕЧИЈЕ РАДОСТИ И ОСМЕХА


У Прокупљу и осталим топличким општинама, 7. маја одржан је за ученике основних школа час лектире уживо. Наступили су најзначајнији српски песници за децу: Љубивоје Ршумовић, Тоде Николетић, Мошо Одаловић и Власта Ценић. Песници су одушевили присутне ђаке, који су својим осмесима, тапшањем и певањем показали да воле поезију. Ђаци су са радошћу као велики хор певали дечју химну „Деца су украс света" њиховог омиљеног песника Љубивоја Ршумовића. Преко 800 топличких основаца имало је незаборавни час поезије и прилику да чује великане српске дечје поезије, да се са њима дружи и фотографише за успомену на незаборавни школски час.

 

 

 

МУЗИКА, СТИХОВИ, ПОЕЗИЈА И ИНТЕРНЕТ И НАЈБОЉИ
МЛАДИ СРПСКИ ПЕСНИЦИ

 

У читаоници Народне библиотеке „Раде Драинац", 8. маја, Драинчеве стихове је казивао Данило Петровић глумац нишког позоришта, а музичке и песничке чаролије у кратком кабаретском програму даривао нам је песник и кантаутор Срђан Сиђа Живковић.
Негујући традицију одржавања трибина и разговора на актуелне књижевне теме, по чему су Драинчеви сусрети препознатљиви од свог оснивања, програм у Библиотеци настављен је живим разговором на тему: Поезија и интернет. У тему нас је увела и покренула низ питања о којима се разговарало готово два сата др Јелена Јовановић, доцент на департману за српску и компаративну књижевност Филозофског факултета у Нишу. Енес Халиловић оснивач и уредник WEB часописа за књижевност „Екерман", причао је о својим искуствима у уређивању часописа, упознао нас са статистичким подацима о посетама сајту и покренуо значајно питање највећег проблема егзистирање поезије на интернету – проблем непостојања критичке верификације. У разговор су се укључили и представници младе српске песничке сцене Данило Лучић, Маша Сеничић, Бојан Марковић и Милица Милосављевић који управо своју поезију највећим делом и објављују на интернету. Кроз разговор се кристалисала потрена разликовања поезије која се само пласира преко интернета и интернет поезије која је настала управо као последица коришћења интернета и разних WEB апликација чиме је одрећена њена структура и композиција, као на пример, твитер романи. Тема односа поезије и интернета није исцрпљена, и о неком од аспеката књижевности на интернету биће још прилика за разговор и критичко промишљање. Дошло се до једног важног закључка – интернет ради у корист поезије и књижевности. Поезија никада брже није била доступна читаоцима (готово у истом дану песник може да напише песму и подели је са великим кругом читалаца) и до појаве интернета није била могућа толика доступност поезије читаоцима из других држава и са других говорних подручја.
На крају програма имали смо прилике да се упознамо и са поезијом младих српских песника: Данила Лучића, Маше Сеничић, Бојана Марковић и Милице Милосављевић.

 

 

 

11. СЕСИЈА СРПСКОГ ФИЛОЗОФСКОГ ДРУШТВА


Мајски део 50. јубиларних Драинчевих књижевних сусрета завршава се 22. маја када се у Библиотеци одржава сесија Српског филозофског друштва са темом – Популизам и критичко мишљење.

Ко је на мрежи: 21 гостију и нема пријављених чланова

ЕЛЕКТРОНСКИ КАТАЛОГ

EUTEKA

Шта да читам

1158721
Today
Yesterday
This Week
Last Week
This Month
Last Month
All days
171
198
524
1154848
3686
54588
1158721

IP: 3.92.28.84
2019-07-16 22:32:26

Видео материјал